Újpesti siker az Emléktornán

2018.01.31

Az újpesti szurkolók nyerték meg a harmadik alkalommal megrendezett Bánka-Rakaczki-emléktornát, amelyen újra összeállt a Törőcsik, Fekete csatársor.
Volt ilyen. Például 1980. október 18-án, amikor is negyedszázad után rendeztek újra derbit az Üllői úti stadionban. Azon a napon a szurkolók zsúfolásig megtöltötték az FTC stadionját, és a Törőcsik András, Fekete László csatársorral felálló lila-fehérek életveszélyes kontrákat vezetve 3-0-ra győztek. Alighanem akadt olyan Újpest-drukker szombaton, akinek eszébe jutott ez. Tudniillik a harmadik alkalommal megrendezett Bánka-Rakaczki-emléktornán ismét láthatta a Törőcsik, Fekete csatársort, ráadásul - ha nem is azon a meccsen, de - az Újpest 3-0-ra legyőzte a Fradit.

"Büszkék lehetünk erre az immár hagyományosnak mondható tornára, amelyet a diósgyőriekkel együtt szervezünk - mondta Borsche Gábor, az Újpest 1885 Szurkolói Klub elnöke. - Itt tilos kiejteni a balhé vagy az ellenség kifejezést. Újpestiek, fradisták, diósgyőriek, debreceniek, angyalföldiek, fehérváriak - és még sorolhatnám a csapatokat - drukkerei gyűlnek össze, s kiváló hangulatban meccselnek egymással sportszerű körülmények között, szinte baráti társaságként."

A helyszín ezúttal az ercsi és a százhalombattai sportcsarnok volt. Mindkét helyen igazi futballhangulat uralkodott, több százan ültek a lelátón és biztatták övéiket. Százhalombattán játszották az esztendő első derbijét, az Újpest és a Ferencváros tudniillik egy csoportba került a tornán, és a lilák 3-0-ra nyertek. S ez a siker aztán egészen a döntőig repítette őket, amelyben 4-1-re diadalmaskodtak a Videoton felett. A tizenhat csapatos tornát első ízben nyerték meg az újpesti hívek, de nemcsak erre lehettek büszkék, hanem arra a több százezer forintra is, amely a támogatóktól, no meg a résztvevőktől, a szurkolóktól folyt be és került a Bánka-Rakaczki-alapítvány számlájára, hogy a későbbiekben rászoruló sportolókat segíthessen.

S hogy milyen volt újra a Törőcsik, Fekete csatársort nézni? Nos, felkavaró. Törőcsik András immár évek óta kórházi kezelésre szorul, Fekete László pedig sajnos már nincs közöttünk. A két újpesti legenda fia, Törőcsik Attila és ifjabb Fekete László lépett így parkettra a lila-fehérek öregfiúkcsapatában többek között Zámbó Sándor, Véber György és Urbán Flórián társaságában. Igaz ugyan, hogy a jóval fiatalabb játékosokból álló DVTK 6-4-re győzött, a publikum így is vastapssal jutalmazta a résztvevőket. Jövőre aztán újra kezdődhet minden elölről.

nemzetisport.hu